De Oekraïense pilote Nadesjda Savtsjenko is dinsdag in Rusland veroordeeld tot een celstraf van 22 jaar vanwege de moord op twee Russische journalisten in Oekraïne.

Maandag had de rechter al uitgesproken dat Savtsjenko schuldig was aan de moord. Volgens de rechter werd zij gedreven door "politieke haat". Zij wilde met haar daad de wankele relatie tussen Moskou en Kiev verder laten ontsporen.

Savtsjenko maakte het de rechtbank vrijwel onmogelijk om de strafmat voor te lezen. Zij barstte tijdens de uitspraak uit in het zingen van een Oekraïens volksliedje.

Volgens de rechter staat vast dat Savtsjenko in juni 2014 in Oost-Oekraïne deel uitmaakte van een eenheid die bewust met mortieren op burgers schoot. Twee journalisten van de Russische tv kwamen bij de beschieting om het leven.

Hongerstaking

De inmiddels 34-jarige pilote werd later door pro-Russische rebellen aan Rusland uitgeleverd. Volgens de aanklager is Savtsjenko echter illegaal Rusland binnengedrongen.

Savtsjenko ging uit protest tegen de eis in hongerstaking. Meerdere Europese organisaties beijveren zich ondertussen voor de vrijlating van de pilote, die in eigen land is uitgegroeid tot een heldin.