De Amerikaanse president Barack Obama en de Cubaanse president Raúl Castro hebben maandag openhartig gepraat tijdens het historische bezoek van Obama aan het communistische eiland.

Dat stelden de twee leiders maandag tijdens een persconferentie na afloop van hun eerste gesprek. De landen erkenden er verschillende ideeën op na te houden "die nooit zullen verdwijnen". Maar dat neemt niet weg dat de leiders wel "open en eerlijk" over alle mogelijke onderwerpen kunnen praten.

Zo stelde Castro dat de samenwerking tussen de twee landen kan worden versterkt als de VS het 54 jaar oude handelsembargo opheft. Ook stelde de Cubaanse president dat de aanwezigheid van Guantanamo Bay in een Cubaanse baai een "obstakel" blijft.

Obama stelde op zijn beurt dat het opheffen van het embargo mede afhangt van het standpunt van Cuba op het gebied van mensenrechten. Hij beklemtoonde Cuba niet meer te beschouwen als een bedreiging voor de VS en stelde te hopen dat zijn bezoek aan het land een nieuw hoofdstuk in het contact tussen de twee landen zou inluiden.

Normaliseren

Obama kwam zondag aan op Cuba, vijftien maanden nadat hij en Castro waren overeengekomen vijf decennia van Koude Oorlog te beëindigen en de betrekkingen te normaliseren.

Op de eerste dag van zijn bezoek ging Obama naar het hart van het Cubaanse communistische systeem, het Plein van de Revolutie, waar hij een krans legde bij het gedenkteken van onafhankelijkheidsheld José Martí.

Paleis van de Revolutie

Daarna ging Obama naar het nabijgelegen Paleis van de Revolutie, waar Raúl Castro en zijn oudere broer Fidel tientallen jaren Cuba's weerstand tegen de Amerikaanse druk hebben geleid.

Het presidentiële bezoek zou ondenkbaar zijn geweest zonder Obama's en Castro's toenadering in december 2014. Obama en Castro hebben elkaar drie keer eerder ontmoet, maar de gesprekken van maandag zullen de belangrijkste zijn.

Video: Ontmoeting Obama en Castro

Obama ontmoet Castro in Cuba
Obama ontmoet Castro in Cuba

Volkslied

Beide presidenten hebben diepe verschillen van mening te overbruggen in een poging de relaties weer op te bouwen. Voorafgaand aan hun gesprekken stonden Obama en Castro schouder aan schouder, terwijl een militaire kapel het Cubaanse volkslied speelde en vervolgens het Amerikaanse.

Na de muziek liepen de twee leiders langs een militaire erewacht. De formele ceremonie stond in contrast met Obama's ontvangst op zondag. Castro was daar niet aanwezig en ook militaire eer bleef uit.