De Amerikaanse president Barack Obama is zondagavond aangekomen op Cuba voor een historisch bezoek. Hij landde even voor 21.30 uur (Nederlandse tijd) in de hoofdstad Havana.

Bij aankomst op de luchthaven van Havana werd Obama niet verwelkomd door zijn ambtgenoot Castro. De Cubaanse president liet zijn minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, de honneurs waarnemen.

Bij aanvang van het historische staatsbezoek werd wel verwacht dat Castro zijn gast persoonlijk welkom zou heten. Vorig jaar verwelkomde hij persoonlijk de Franse president François Hollande bij aankomst op Cuba.

Nu staat maandag een eerste gesprek tussen beide presidenten op de agenda, in de avond gevolgd door een staatsdiner.

Obama bezocht zondag samen met echtgenote Michelle en dochters Sasha en Malia de oude binnenstad van Havana.

Video: Obama komt aan op Cuba

Obama komt aan op Cuba voor historisch bezoek
Obama komt aan op Cuba voor historisch bezoek

Historisch

Obama is de eerste Amerikaanse leider in 88 jaar die het eiland bezoekt. Zowel de regering in Washington als die in Havana beschouwt het bezoek als historisch. Sinds de communistische revolutie onder Fidel Castro in 1959 het pro-Amerikaanse regime omverwierp, waren de landen gezworen vijanden.

In december 2014 besloten Obama en zijn ambtgenoot Raúl Castro tot een politiek van meer ontspanning. Cuba hoopt dat op korte termijn een einde komt aan het Amerikaanse handelsembargo. Obama zal vermoedelijk de mensenrechtensituatie op Cuba ter sprake brengen.

De Amerikaanse leider gaat onder meer naar een honkbalwedstrijd tussen een Amerikaanse ploeg uit Florida en de nationale Cubaanse honkbalploeg. Ook heeft hij een ontmoeting met een hoge geestelijke leider op Cuba. 

Arrestaties

Een paar uur voor zijn aankomst waren in Havana nog tientallen demonstranten opgepakt die protesteerden tegen de schending van mensenrechten op Cuba. De 'Dames in het wit' protesteren vaker op Cuba vanwege het feit dat hun echtgenoten en zonen werden opgepakt door het regime. Regelmatig worden ze hiervoor opgepakt. 

Normaal gesproken blijven de demonstranten enkele uren vastzitten, maar nu lijkt het erop dat de autoriteiten de arrestanten vasthouden tot dinsdag als Obama Cuba weer verlaat.

FARC

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal tijdens het staatsbezoek een ontmoeting hebben met FARC-onderhandelaars aldaar. Dat hebben diverse betrokkenen bij de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en het marxistische guerillaleger FARC zondag (lokale tijd) gezegd. 

FARC-onderhandelaar Pastor Alape bevestigde dat een afspraak is gemaakt voor een ontmoeting met Kerry. Er zou volgens hem echter eerst nog een agenda moeten worden vastgesteld in samenspraak met de speciale Amerikaanse gezant voor de Colombiaanse vredesonderhandelingen, Bernard Aronson.

Vertegenwoordigers namens de Colombiaanse regering en van het rebellenleger onderhandelen al meer dan drie jaar in de Cubaanse hoofdstad Havana. Zij zouden uiterlijk woensdag 23 maart een vredesakkoord willen sluiten, maar of dat haalbaar is, wordt door beide partijen betwijfeld.