De dader van de bomaanslag zaterdag in Istanbul had banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken zondag verklaard.

Turkije heeft vijf mensen aangehouden in verband met de aanslag, waardoor vijf mensen omkwamen en 36 gewonden vielen. De aanslag is nog niet opgeëist.

Turkije heeft de veiligheidsmaatregelen verscherpt, liet minister Efkan Ala weten. Zo is in diverse steden de viering zondag van het nieuwjaarfeest Newroz verboden. In zeven provincies en in de stad Sirnak is een avondklok van kracht.

De dader van de aanslag zou een in 1992 in het Turkse Gaziantep geboren man zijn, aldus Ala.

De politie in Istanbul heeft naar eigen zeggen voorkomen dat meer mensen het slachtoffer van de aanslag zijn geworden. Zij kreeg de terrorist in het oog en dreef hem in het nauw. Daarop blies de man zich "uit angst" op een relatief rustige plek in het winkelgebied op, aldus een woordvoerder van de lokale autoriteiten.

Video: Meerdere doden door aanslag in centrum Istanbul

Doden door aanslag in Istanbul
Doden door aanslag in Istanbul

Ankara

De aanslag van zaterdag was de vierde aanval in Turkije dit jaar. Vorige week vielen er 37 doden door een aanslag in Ankara. Deze aanslag is opgeëist door de aan de PKK gelieerde groepering TAK, die aankondigde met meer aanslagen te komen.

De Turkse premier Ahmed Davutoglu kondigde donderdag nog extra veiligheidsmaatregelen aan in Istanbul, Ankara en op andere plekken in het land, naar aanleiding van de aanslag in Ankara van vorige week.