De Braziliaanse president Dilma Rousseff gaat juridische stappen ondernemen tegen een senator die heeft gezegd dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie.

Senator Delcidio Amaral stelde in een interview dat president Rousseff wist van het witwassen van geld bij het grote oliebedrijf Petrobas. Ook zou Rousseff onderzoeken naar de gang van zaken hebben geblokkeerd, meldt de BBC.

Rousseff heeft alle aantijgingen ontkend. Senator Amaral was een van de politici die door Justitie werd opgepakt tijdens een groot onderzoek naar het Petrobas-schandaal. Rousseff bekritiseert al lange tijd de rechter die de zaak leidt. Volgens de president zou het een politiek proces zijn en zou het onderzoeksteam zich niet aan de wet houden.

Rousseff ligt de laatste weken onder vuur, niet alleen door haar eigen gedrag maar ook omdat ze oud-president Luiz Inácio Lula da Silva de hand boven het hoofd houdt. Een federale rechter in Brazilië heeft van de week de aanstelling Lula als nieuwe minister in het kabinet van president Dilma Rousseff geblokkeerd.

Witwassen

Door zijn nieuwe aanstelling zou Lula, de mentor van Rousseff, onder een mogelijke gerechtelijke vervolging uitkomen, omdat ministers alleen door het hooggerechtshof kunnen worden vervolgd. Lula wordt onder meer verdacht van witwassen.

In grote Braziliaanse steden vonden de afgelopen weken verschillende grote demonstraties plaats waarin demonstranten hun onvrede kenbaar maakten over de corruptie in het land.

De federale politie tapte Lula's telefoon af in kader van het corruptieonderzoek. Vrijgegeven telefoongesprekken tussen Lula en Rousseff bevestigen dat de beoogde aanstelling van de oud-president is bedoeld om strafvervolging te ontlopen. Het Hooggerechtshof beslist later over de benoeming van Lula.