Negen Cubanen zijn omgekomen tijdens een overtocht met een kleine boot van Cuba naar de Verenigde Staten. Achttien anderen konden worden gered door bemanningsleden van een cruiseschip dat langs het bootje voer.

Het vaartuig van zo'n 10 meter lang werd vrijdag zo'n 200 kilometer voor de kust van de Amerikaanse staat Florida aangetroffen, meldt persbureau AP zaterdag op gezag van de Amerikaanse kustwacht.

De migranten zeiden al 22 dagen op zee te hebben gezeten. De overlevenden zijn er slecht aan toe. Ze zijn ernstig uitgedroogd en konden bij hun redding nauwelijks lopen, zei Mark Barney van de Amerikaanse kustwacht.

Bemanningsleden van cruiseschip Brilliance of the Seas hebben de migranten gered. Het schip heeft contact gelegd met de kustwacht en besloten de Cubanen af te zetten bij de volgende geplande stop in Mexico.

Pogingen

Volgens de kustwacht is er een toename in het aantal vluchtpogingen van Cubanen richting de VS. Vorige maand probeerden 269 Cubaanse migranten de VS te bereiken. Sinds oktober zijn het er zo'n 2400.

De Amerikaanse president Barack Obama reist zondag naar Cuba af voor een kort bezoek aan het eiland. De komst van Obama is in het kader van toenadering tussen de VS en Cuba.