Meer dan 900 migranten zijn zaterdag gered door de Italiaanse kustwacht en Europese grenswachten. Dat gebeurde tijdens vier verschillende 'operaties' in de Straat van Sicilië, de zeestraat die Sicilië scheidt van Afrika. 

Op een van de schepen was iemand overleden. 420 mensen zaten zaterdag op een schip dat werd gered door Eunavfor Med, een marineoperatie speciaal door de Europese Unie in het leven geroepen om de smokkel van vluchtelingen op de Middellandse Zee tegen te gaan.

Ook de Europese grenswacht Frontex pikte mensen op van een schip, dat waren er 112. De Italiaanse kustwacht redde twee andere boten met gezamenlijk 378 migranten.

De Libische marine meldde zaterdag dat nog eens 600 migranten de afgelopen dagen werden gered vanaf vier boten voor de Libische kust, waarvan er een is gezonken. Een woordvoerder zei dat vier vrouwen zijn verdronken en dat enkele opvarenden nog worden vermist. De groep migranten zou voornamelijk bestaan uit Afrikaanse vluchtelingen uit landen rond de Sahara en migranten uit Bangladesh.

Sinds de start van de vluchtelingenstroom vorig jaar zijn nu meer dan 1,2 miljoen mensen naar Europa gekomen, de meesten afkomstig uit Afrika en het Midden-Oosten.