Door een aanslag in een drukke winkelstraat in het centrum van Istanbul zijn zaterdagochtend zeker vier doden en 36 gewonden gevallen.

Het zou gaan om een zelfmoordaanslag. Zeven van de gewonden zijn er zeer slecht aan toe. Onder de doden zijn twee Israëliers met zowel de Israëlische als Amerikaanse nationaliteit. Volgens een Turkse functionaris is er ook een Iraniër om het leven gekomen.

Onder de gewonden bevinden zich in elk geval drie Israëlische staatsburgers. Volgens de Turkse minister van Volksgezondheid zijn twaalf van de gewonden buitenlanders. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat er "een aantal Ieren" onder de slachtoffers zijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen indicatie is dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Nederlanders worden aangeraden om de straat waar de aanslag is gepleegd, Istiklal Caddesi, te vermijden. 

De explosie vond plaats in de Istiklal Caddesi. Dit is de meest drukke winkelstraat van de stad. In de straat bevinden zich veel filialen van grote westerse winkelketens.

Het is de vierde grote bomaanslag in korte tijd in Turkije. De politie heeft de hele straat hermetisch afgesloten, terwijl forensische teams onderzoek verrichten. Het was volgens ooggetuigen opvallend rustig in de straat; veel mensen ontwijken drukke locaties na de aanslagen van de afgelopen tijd.

Video: Aanslag in Istanbul

Doden door aanslag in Istanbul
Doden door aanslag in Istanbul

Rustige plek

De politie in Istanbul heeft naar eigen zeggen voorkomen dat meer mensen het slachtoffer van de aanslag zijn geworden. Zij kreeg de terrorist in het oog en dreef hem in het nauw. Daarop blies de man zich "uit angst" op een relatief rustige plek in het winkelgebied op, aldus een woordvoerder van de lokale autoriteiten. 

De aanslag is nog niet opgeëist. Volgens de woordvoerder heeft een eerste onderzoek uitgewezen dat of de terroristische Koerdische PKK of de Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk voor de aanslag is. Hij lichtte zijn mededeling niet nader toe.

Wel werd meegedeeld dat de Turken drie PKK-extremisten aan de grens met Syrië hebben opgepakt. Dit drietal zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen.

Sociale media

Direct na de aanslag werden de sociale media Twitter en Facebook door de overheid geblokkeerd. Het is nog niet duidelijk wat daarvoor de reden is. Bij de vorige aanslag, in Ankara, gebeurde dit ook. Dit zou volgens de overheid zijn om te voorkomen dat bloedige foto's van de slachtoffers zouden worden verspreid.

De Turkse overheid heeft de afgelopen weken al meerdere kritische media de mond gesnoerd.

Extra maatregelen

Turkije wordt de laatste weken met regelmaat opgeschrikt door aanslagen waarbij veel slachtoffers vallen. Vorige week vielen er 37 doden door een aanslag in Ankara. Deze aanslag is opgeëist door de aan de PKK gelieerde groepering TAK. TAK kondigde toen ook aan meer aanslagen te  plannen.

De Turkse premier Ahmed Davutoglu kondigde donderdag nog extra veiligheidsmaatregelen aan in Istanbul, Ankara en op andere plekken in het land, naar aanleiding van de aanslag in Ankara afgelopen zondag.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, liet in een eerste reactie met klem weten dat zij land "de strijd tegen het terrorisme met alle mogelijke kracht zal voortzetten". De Franse minister van Buitenlande Zaken heeft in een officiele reactie de aanslagen "verachtelijk en laf" genoemd. 

Vrijheidsvalken

De TAK (Vrijheidsvalken van Koerdistan) noemde de aanslag in Ankara een vergelding voor de bombardementen die de Turkse regering de laatste maanden uitvoert op Koerdische  doelwitten in het zuiden van het land. Hierbij zouden volgens de TAK inmiddels honderden burgerdoden zijn gevallen.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken laat donderdag weten de Duitse ambassade en het consulaat en een school in Istanbul te sluiten wegens de dreiging van een mogelijke aanslag.  

TAK was ook verantwoordelijk voor een aanslag in Ankara in februari waarbij 29 mensen om het leven kwamen.