Erdogan beschuldigt Europa van hypocrisie in migratiecrisis

De Turkse president Tayyip Recep Erdogan stelt dat Europa eerst naar zichzelf moet kijken voordat het anderen vertelt hoe ze met migranten moeten omgaan.

Erdogan deed de uitspraak vrijdagochtend in een toespraak die werd uitgezonden op de Turkse televisie.

De leiders van de Europese Unie zijn in de nacht van donderdag op vrijdag eens geworden over hoe ze samen met Turkije de migratiecrisis willen oplossen. Vrijdag wordt dat voorgelegd aan de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

In strijdlustige taal herinnerde Erdogan de Europese leiders er ook aan dat Ankara alleen zal luisteren naar kritiek op de Turkse mensenrechtensituatie als die ook gerechtvaardigd is.

"In een tijd dat Turkije drie miljoen vluchtelingen opvangt moeten diegenen die geen ruimte weten te vinden voor een handvol vluchtelingen, die deze onschuldigen in erbarmelijke omstandigheden houden, eerst maar eens naar zichzelf kijken", aldus de president.

Video: Toespraak Erdogan

Terreur

Hij beschuldigde sommige landen er direct of indirect van terreurorganisaties die in Turkije actief zijn te ondersteunen. Kritiek op het legeroptreden in het zuidoosten van Turkije dat tot slachtoffers onder de burgerbevolking heeft geleid, verwerpt hij.

"Onze strijd tegen terreur is afgewogen en legitiem. Iedere terreurorganisatie actief in onze regio heeft zich tegen Turkije verenigd. Veel staten, voornamelijk westerse, kunnen nog steeds een principieel standpunt innemen tegen deze groeperingen."

Lees meer over:
Tip de redactie