Turkije verscherpt veiligheid na aanslag Ankara

De Turkse premier Ahmed Davutoglu laat donderdag weten veiligheidsmaatregelen te nemen in Istanbul, Ankara en op andere plekken in het land, naar aanleiding van de aanslag in Ankara afgelopen zondag.

Update 9:45 uur: De Duitse ambassade in Ankara en het consulaat en een school in Istanbul zijn gesloten wegens de dreiging van een mogelijke aanslag.

Lees hieronder het vervolg van het artikel

Eerder op de ochtend maakte de aan de PKK gelieerde groepering TAK bekend de aanslag in Ankara op te eisen. TAK sluit niet uit dat er nog meer aanslagen plaats zullen vinden.

De TAK (Vrijheidsvalken van Koerdistan) noemen de aanslag een vergelding voor de bombardementen die de Turkse regering de laatste maanden uitvoert op Koerdische  doelwitten in het zuiden van het land. Hierbij zouden volgens de TAK inmiddels honderden burgerdoden zijn gevallen.

Bij de aanslag van afgelopen zondag kwamen 37 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. Volgens TAK is het niet te voorkomen dat er burgerdoden vallen bij hun vergeldingen in Turkije.

Duitse ambassade

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken laat donderdag weten de Duitse ambassade en het consulaat en een school in Istanbul te sluiten wegens de dreiging van een mogelijke aanslag.  

Het Duitse ministerie stelt in een verklaring een concrete waarschuwing te hebben ontvangen over een dreiging die vooral het consulaat treft. Het wordt aangeraden de omgeving van het consulaat te mijden en daarom is ook de Duitse school die in de nabijheid staat gesloten.

De Nederlandse ambassade blijft voorlopig open, laat een woordvoerder desgevraagd aan NU.nl weten. 

Video: bekijk de reactie van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier

PKK

De explosie deed zich zondag aan het einde van de middag voor in de buurt van het Güvenpark, dat weer dichtbij een groot knooppunt voor het openbaar vervoer ligt.

Eerder meldden veiligheidsdiensten al dat twee aanslagplegers, een vrouw en een man, beiden banden hadden met de PKK. Inmiddels zijn elf mensen opgepakt op verdenking van medeplichtigheid en tien verdachten worden nog gezocht.

TAK was eerder verantwoordelijk voor een aanslag in Ankara in februari waarbij 29 mensen om het leven kwamen. De groepering zelf zegt onafhankelijk van de terroristische organisatie PKK te opereren, maar volgens deskundigen zijn de PKK en TAK sterk met elkaar verbonden.

Video: Zo is de PKK ontstaan

Lees meer over:
Tip de redactie