Republikeinen weigeren Garland te horen voor positie Hooggerechtshof

De Republikeinse fractie in de Amerikaanse Senaat weigert de door president Barack Obama voorgedragen kandidaat-rechter te horen.

De Republikeinen blokkeren hoorzittingen en willen niet met rechter Merrick Garland om de tafel, deelde de meerderheidsleider Mitch McConnell Garland woensdag mee.

"McConnell vond het fatsoenlijker rechter Garland vandaag op te bellen dan de kandidaat nog meer door het Witte Huis op touw gezette manoeuvres te laten doorstaan", zei McConnells woordvoerder.

Omdat de Senaat zich niet over de voordracht wil buigen, kan zelfs van een beleefdheidsbezoekje geen sprake zijn, zei McConnell tegen Garland. Desalniettemin wenste hij hem het beste.

President Obama nomineerde Garland (63) woensdag als kandidaat voor de positie van rechter binnen het hooggerechtshof. Hij is nu nog rechter voor het gerechtshof in District of Columbia, een functie waarvoor hij in 1997 door toenmalig president Bill Clinton werd aangenomen met de steun van veel Republikeinen. Garland is als centrist populair onder zowel Republikeinen als Democraten.

Video: Obama introduceert Garland als Hooggerechtshof kandidaat

Politiek spel

De Republikeinen hadden al aangekondigd de aanstelling van een nieuwe opperrechter tegen te houden, omdat dat volgens hen een zaak voor Obama's opvolger is. 

Obama benadrukte eerder nog dat de benoeming geen politiek spel moet worden in de Senaat. Het Hooggerechtshof moet volgens Obama boven de politiek staan.

De president waarschuwde dat het vertrouwen in het Amerikaanse rechtssysteem zou instorten indien de Republikeinen Garland geen kans zouden geven.

Lees meer over:
Tip de redactie