Obama draagt gematigde Garland voor als rechter Hooggerechtshof

President Barack Obama draagt Merrick Garland voor als kandidaat voor de positie van rechter binnen het hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Het Witte Huis heeft bevestigd dat Obama Garland nomineert. 

Garland (63) is nu nog rechter voor het gerechtshof in District of Columbia, een functie waarvoor hij in 1997 door toenmalig president Bill Clinton werd aangenomen met de steun van veel Republikeinen. 

Garland is als centrist populair onder zowel Republikeinen als Democraten. Obama zou in 2009 al hebben overwogen om Garland aan te stellen, maar uiteindelijk werd Sonia Sotomayor gekozen. 

De Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid vormen, kan de benoeming van Garland nog blokkeren. Voorafgaand aan de nominatie kondigden Republikeinen al aan de benoeming te zullen dwarsbomen. 

Garland werd in de juridische wereld beroemd in 1995, na de bomaanslag in Oklahoma City waarbij 168 mensen het leven lieten. Hij startte de rechtszaken tegen de verdachten, schrijft The New York Times, en overzag de vervolging.

Topstudent

Obama maakte de nominatie van Garland woensdagmiddag (Nederlandse tijd) officieel bekend in een persconferentie bij het Witte Huis. Obama ging in op de achtergrond van Garland als topstudent en als een gedreven rechter.

Ook benadrukte Obama dat de benoeming van Garland geen politiek spel moet worden in de Senaat. Het Hooggerechtshof is uniek en moet boven de politiek staan, aldus Obama. Als de Republikeinen Garland geen kans geven en de nominatie meteen afwijzen, zal het vertrouwen in het Amerikaanse rechtssysteem volgens Obama instorten. Republikeinen moeten tijdens het komende reces nadenken over de nominatie en hem vervolgens benoemen.  

Garland, in tranen, sprak vervolgens over het belang van zijn familie en het recht. Rechters moeten de wet volgen, niet maken, verklaarde Garland. 

Video: Obama stelt Garland voor als kandidaat

Voor het leven

De benoeming van de positie als rechter van het Hooggerechtshof is voor het leven. Wel kunnen rechters zelf terugtreden indien zij zich niet meer geschikt achten voor de taak. Dat kan bijvoorbeeld door problemen met de gezondheid. Een rechter kan echter niet ontslagen worden, ook niet indien de rechter zelf niet in staat is om terug te treden.

In februari overleed de Amerikaanse rechter Antonin Scalia op 79-jarige leeftijd. Door zijn overlijden kwam de verdeling tussen conservatieve en liberale rechters in balans, met vier rechters aan elke kant van het politieke spectrum. 

Het Hooggerechtshof buigt zich momenteel over onderwerpen als abortus, Obamacare en het plan van Obama om miljoenen illegale immigranten niet te deporteren.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie