IS-vlag gevonden bij lichaam Brusselse terreurverdachte

Bij het lichaam van de terreurverdachte die dinsdag door de Belgische politie werd doodgeschoten bij een huiszoeking in de Brusselse gemeente Vorst, is een vlag gevonden van terreurorganistie IS.

Het Belgische federaal parket bevestigt dat in een persconferentie. Ook werd bij het lichaam een boek gevonden over het salafisme, een radicale stroming binnen de islam, en een kalasjnikov.

Het gaat om een Algerijn die illegaal in België verbleef. Op een diefstal na was hij geen bekende van politie of justitie. 

Dinsdag voerden zes agenten een huiszoeking uit in Vorst in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar. Toen agenten de woning binnenvielen, openden drie verdachten direct het vuur op de agenten. Eén verdachte werd door de politie gedood, twee anderen wisten te ontkomen.

De Belgische omroep VTM meldt woensdag dat de twee andere verdachten inmiddels zijn aangehouden. Het parket kan dit niet bevestigen en meldt alleen dat twee andere personen in beeld zijn bij de politie. Van hen wordt nog onderzocht of het de voortvluchtigen zijn. In het kader van het lopende onderzoek wil de politie geen verdere mededelingen doen.

BFMTV meldt dat de politie van één van de twee verdachten een compositietekening heeft verspreid. 

Huiszoeking

Sinds de aanslagen in Parijs zijn in België ruim honderd huiszoekingen verricht, waarbij 58 mensen werden aangehouden. In aanverwante dossiers werden nog eens 23 mensen opgepakt.

In de loop van dinsdagavond werd in een woning in de omgeving nog een kalasjnikov aangetroffen. Verder werden dertig kelderboxen en enkele woningen doorzocht, maar daar werd niets gevonden. Een hele wijk in de gemeente werd dinsdag afgezet en ook scholen bleven dicht. 

De Belgische premier Charles Michel meldt dat het op één na hoogste dreigingsniveau drie voorlopig van kracht blijft in het hele land. 

De Franse politie meldde dinsdag dat het vermoedelijke brein achter de aanslagen, Salah Abdeslam, niet bij de politieactie betrokken was.

In 60 seconden: Dit zijn IS-strijders

Animatie door in60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie