FNV eist medisch onderzoek werknemers DuPont-fabriek

De werknemers van de DuPont-fabriek in Dordrecht moeten zo snel mogelijk medisch worden onderzocht.

Die eis heeft FNV deze week neergelegd bij de directie van het bedrijf, bevestigt de vakbond aan NU.nl na berichtgeving in BN De Stem.

Als het bedrijf geen gehoor geeft, roept FNV het personeel mogelijk bij elkaar. "Er is enige onrust ontstaan onder medewerkers", zegt FNV-bestuurder Piet Janssen. "Daarom moet het bedrijf zo snel mogelijk alle werknemers en oud-werknemers die dat willen, medisch laten onderzoeken."

FNV wil ook dat de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, haast maakt met het eerder toegezegde onderzoek naar de fabriek. "Zij hebben meer pressiemiddelen dan de FNV", zegt Janssen.

De directie van DuPont zou volgens FNV alle onderzoeksgegevens over de gezondheid van werknemers openbaar moeten maken. Janssen ziet enige terughoudendhied bij het bestuur, omdat er toestemming nodig is van de leiding van het bedrijf in Amerika voor het ondernemen van actie.

Ziek

Werknemers van DuPont zijn mogelijk ziek geworden doordat ze jarenlang hebben gewerkt met de giftige stof C8. Met die stof wordt teflon gemaakt, de antiaanbaklaag in pannen.

DuPont zou tientallen jaren bloedonderzoek bij eigen medewerkers hebben afgenomen, vanwege zorgen over de effecten van C8 op de gezondheid.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie