Obama presenteert woensdag nieuwe kandidaat Hooggerechtshof

President Obama presenteert naar alle verwachting woensdag zijn nieuwe kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Volgens bronnen in Washington wordt het rechter Sri Srinivasan of rechter Merrick Garland. President Obama zou zinnen op een vrouw of iemand van een etnische minderheid om de zetel van de overleden conservatieve rechter Antonin Scalia over te nemen.

De commissie  die Obama adviseert in zijn nominatie heeft het werk dinsdag afgerond. Eerder was de commissie nog in gesprek met vijf kandidaten.

De benoeming van een nieuwe rechter zorgt voor grote discussies in de VS. De Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, zei dat hij geen hoorzittingen wilde houden in het verkiezingsjaar. Volgens McConnell is de keuze voor een opvolger van Scalia aan de nieuwe president.

Twee kampen

Democraten willen juist dat Obama wel al met een opvolger komt en dat daarover gestemd moet worden in de Senaat. Op dit moment zitten er vier liberale rechters en vier conservatieve rechters in het Hooggerechtshof. De nieuwe benoeming kan een meerderheid voor één van beide kampen betekenen in het hof.

Het zou voor het eerst zijn in tientallen jaren dat in het Hooggerechtshof meer liberale rechters zitten dan conservatieve. Rechters worden benoemd voor het leven.

Eerste hindoe

Srinivasan (49) werd geboren in India en groeide op in Kansas. Het zou de eerste rechter zijn met Aziatische wortels in het Hooggerechtshof en de eerste hindoe ooit die dit ambt zou bekleden. Hij werkte onder meer als assistent voor de eerste vrouw ooit in het Hooggerechtshof.

Garland (63) is werkt al bijna twintig jaar voor het Hof van Beroep in Washington. Daarvoor werkte hij op het ministerie van Justitie.

Lees meer over:
Tip de redactie