'Aangeklaagde oud-president Brazilië keert terug in politiek'

De aangeklaagde Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva keert terug in de politiek, waardoor vervolging moeilijker wordt. 

Lula gaat een functie binnen het kabinet van partijgenoot en president Dilma Rousseff accepteren.

Door terug te keren in de politiek, wordt Lula onschendbaar voor de Braziliaanse federale rechter, Sergio Moro, die een groot onderzoek heeft ingesteld naar corruptie. Voor het hooggerechtshof van Brazilië is Lula echter niet onschendbaar, schrijft The Guardian dinsdag.

Vorige week werd bekend dat justitie in Brazilië Lula vervolgt. Hij moet zich onder meer verantwoorden voor witwassen. Ook zou de oud-president bepaalde eigendommen niet hebben opgegeven, zoals een appartement in de stad Guarujá.

De oud-president werd eerder deze maand al uren ondervraagd door de politie vanwege een groot onderzoek naar corruptie. Dat richt zich op gesjoemel bij staatsondernemingen, met name oliemaatschappij Petrobras. Ook werd het huis van Lula doorzocht.

Video: bekijk beelden van de huiszoeking

De voormalige leider van de socialistische PT (Arbeiderspartij) ontkende eerder dat hij zich persoonlijk heeft verrijkt. Lula was van 2003 tot 2011 president van Brazilië. Hij is opgevolgd door partijgenote Rousseff.

Lees meer over:
Tip de redactie