Politie Brussel doodt één verdachte in onderzoek naar aanslagen Parijs

Politie-eenheden hebben dinsdag één van de verdachten die zich zou hebben verschanst in een woning in de Brusselse gemeente Vorst doodgeschoten. Vier agenten zijn gewond geraakt bij de huiszoeking in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

Toen de agenten dinsdagmiddag de woning in Vorst binnen wilden gaan, werd direct het vuur op ze geopend, bevestigde het Federaal Parket aan NU.nl. 

De politie-actie is nog steeds gaande, meldt de Belgische premier Charles Michel dinsdagavond tijdens een persconferentie. Van de vier agenten liggen er nog twee in shock in het ziekenhuis. Eén van de vier is een Franse agente.

Drie agenten raakten gewond toen ze rond 15.00 uur werden beschoten door de deur van een appartement in de Brusselse gemeente Vorst dat ze wilden doorzoeken. De vierde werd geraakt bij een later schietincident.

Bij een daaropvolgende inval doodde de politie rond 18.15 één verdachte die nog niet is geïdentificeerd. Deze persoon was in het bezit van een kalasjnikov, aldus het federaal parket, dat woensdagochtend een persconferentie houdt.

Omsingeld

Het huis is omsingeld door de politie. De zoektocht naar andere verdachten gaat vanavond en mogelijk ook vannacht nog door. De Belgische Nationale Veiligheidsraad, dat de reactie op terreurdreigingen coördineert, komt daarom woensdag bijeen.

Een groot gebied rond de plek was afgezet, maar dat wordt nu ingeperkt. Rond 20.00 uur mocht een deel van de buurtbewoners naar huis, melden Belgische media.

Voorzorgsmaatregelen

De aanwezigheid van Franse politie bij de inval was toeval, aldus de Belgische minister van Justitie Koen Geens. Er werd vooraf niet veel van de actie verwacht, zo verklaarde hij dinsdagavond in de persconferentie. 

Daarom waren niet de zwaarste voorzorgsmaatregelen getroffen.

Video: bekijk beelden van de politieactie

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie