Vertrouweling van Suu Kyi verkozen tot nieuwe president Myanmar

Het parlement van Myanmar heeft Htin Kyaw, een vertrouweling van Aung San Suu Kyi, verkozen tot nieuwe president. 

Dat is dinsdag bekendgemaakt. Kyaw heeft twee andere kandidaten verslagen. Hij kreeg 360 van de 652 stemmen. Het is voor het eerst in vijftig jaar dat er geen president van het militair bewind is gekozen. 

Kyaw (69) is een goede vriend en vertrouweling van Suu Kyi. Ze won in november vorig jaar met grote overmacht de parlementaire verkiezingen met haar NLD-partij.

Suu Kyi kan zelf geen president worden omdat ze was getrouwd met een Brit en kinderen heeft met de Britse nationaliteit. Ze kan daarom volgens de wet het hoogste ambt niet vervullen.

Kyaw treedt per 1 april aan als staatshoofd. De twee andere kandidaten in de verkiezing, Henry Van Thio van de Chin-minderheid en de door de militairen naar voren geschoven Myint Swe, worden vice-president.

Vrije verkiezingen

Eind vorig jaar werden de eerste verkiezingen in 25 jaar tijd in Myanmar gehouden die als relatief vrij betiteld worden. Jarenlang stond het land onder militair bewind, maar de laatste jaren zwakt de invloed van het leger af en vinden er enkele economische en politieke hervormingen plaats.

Video: Nieuwe president Myanmar gekozen

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie