Het dodental van de aanslag in Ankara is opgelopen naar 37. Dat laat de Turkse minister van Volksgezondheid Mehmet Muezzinoglu maandag weten.

Update 10.09: Volgens Turkse veiligheidsdiensten is een van de aanslagplegers een vrouwelijk lid van de PKK.

Update 13:37: Een tweede verdachte is geïdentificeerd als een Turkse man die banden had met de PKK.

71 gewonden liggen nog in het ziekenhuis, van wie vijftien in zorgwekkende toestand, zei de minister.

De explosie deed zich zondag aan het einde van de middag voor in de buurt van het Güvenpark, dat weer dichtbij een groot knooppunt voor het openbaar vervoer ligt.

Volgens de veiligheidsdiensten is een van de aanslagplegers een vrouwelijk lid van de PKK. Zij zou zich in 2013 hebben aangesloten bij de Koerdische afscheidingsbeweging. De vrouw is afkomstig uit de stad Kars. Een andere man van Turkse komaf is geïdentificeerd als tweede aanslagpleger. Hij had banden met de PKK.

Inmiddels zijn volgens premier Ahmet Davutoglu elf mensen opgepakt op verdenking van medeplichtigheid.

Vergelding

De Turkse luchtmacht heeft als vergelding voor de bomaanslag maandag luchtaanvallen uitgevoerd op bases van Koerdische rebellen in het noorden van Irak.

In Sirnak, in het zuidoosten van Turkije , is een avondklok ingesteld om operaties uit te kunnen voeren tegen Koerdische militanten.

President Recep Tayyip Erdogan zei zondag op een persconferentie dat Turkije doelwit van terroristen is geworden door de toegenomen instabiliteit in de regio. Terreurorganisaties verliezen de strijd tegen de Turkse veiligheidsdiensten en het leger en vallen daarom nu onschuldige burgers aan, aldus de president.

Video: Bewakingscamera filmt explosie Ankara