Honderdduizenden Brazilianen de straat op tegen corruptie

In talloze Braziliaanse steden zijn zondag vele honderdduizenden mensen de straat opgegaan. Zij wilden daarmee hun woede kenbaar maken over de corruptie en de economische crisis in hun land.

Tijdens vreedzame wandeltochten in onder meer Sao Paulo, Rio de Janeiro en Brasilia riepen de demonstranten om het aftreden van president Dilma Rousseff.

Het congres heeft een begin gemaakt met de procedure, maar volgens de demonstranten gaat het niet snel genoeg. Opvallend was dat veel demonstranten hun hele families hadden meegenomen. Zij droegen onder meer enorme poppen van Rousseff en haar voorganger Lula da Silva in boevenpakken met zich mee.

Ondanks de woede en de grote hoeveelheid mensen verliepen de demonstraties in alle steden zonder geweld of problemen.

Video: Brazilianen de straat op tegen corruptie

Omkoopschandaal

President Rousseff en haar Arbeiderspartij liggen al lange tijd onder vuur vanwege een groot omkoopschandaal rond Petrobas, het grootste oliebedrijf van het land. Het middelpunt van dit schandaal is oud-president Luiz Inacio Lula da Silva, de voorganger en mentor van Rousseff.

Lula, die alle aantijgingen ontkent, moet zich van Justitie onder meer verantwoorden voor het vermeende witwassen van geld. Ook zou de oud-president bepaalde eigendommen niet hebben opgegeven, zoals een appartement in de stad Guarujá.

Olympische Spelen

Ondertussen bevindt het land zich in de grootste economische crisis in lange tijd: de economie kromp het afgelopen jaar met 3,8 procent. De protesten en de dreigende regeringscrisis komen Brazilië niet goed uit. Over een paar maanden is het land gastheer van de Olympische Zomerspelen.

Het was niet het eerste grote protest dit jaar tegen de regering en de corruptie. In maart en september gingen ook al meer dan een miljoen Brazilianen de straat op om hun woede kenbaar te maken.

Lees meer over:
Tip de redactie