In de Turkse hoofdstad Ankara is zondag aan het einde van de middag een explosie geweest door een zelfmoordaanslag. Tenminste 34 mensen zijn om het leven gekomen, waaronder één of twee daders van de aanval.

De Turkse minister van Gezondheid heeft gezegd dat nog eens 125 mensen in het ziekenhuis liggen na de aanval. Tenminste twaalf mensen verkeren in kritieke toestand. 

De explosie deed zich voor in de buurt van het Güvenpark, dat weer dichtbij een groot knooppunt voor het openbaar vervoer ligt.

Volgens tv-zender TRT ramde de dader een bus en bracht hij vervolgens zijn explosieven tot ontploffing. Het was druk in het gebied op het moment dat de bom afging. Premier Ahmet Davutoglu voert spoedoverleg met onder anderen zijn minister van Buitenlandse Zaken en de hoofden van de politie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Video: Bewakingscamera's filmen explosie Ankara

Geweerschoten

Na de explosie zijn ook geweerschoten gehoord. Tot in de wijde omtrek waren optrekkende rookwolken te zien. Hulpdiensten rukten massaal uit naar het park.

Turkse media mogen van de autoriteiten geen beelden maken op de plaats van de explosie. Ook zijn socialmediakanalen tijdelijk niet bereikbaar. De rechtbank van Ankara heeft kanalen zoals Facebook en Twitter laten blokkeren. 

Erdogan

President Recep Tayyip Erdogan zei op een persconferentie dat Turkije doelwit van terroristen is geworden door de toegenomen instabiliteit in de regio. Terreurorganisaties verliezen de strijd tegen de Turkse veiligheidsdiensten en het leger en vallen daarom nu onschuldige burgers aan, aldus de president.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Een bron bij de veiligheidsdiensten zei dat het voorlopige onderzoek erop wijst dat de aanslag het werk was van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK of een aan haar gelieerde organisatie.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat de daders bekend worden gemaakt als het onderzoek naar de aanslag klaar is. De verwachting is dat dat maandag gebeurt.

Koenders

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft met afschuw gereageerd op de aanslag in de Turkse hoofdstad. "Afschuwelijk dat Turkije opnieuw is getroffen door een bomaanslag. De derde in Ankara in verontrustend kort tijdsbestek, opnieuw in deze buurt, en met wederom veel doden en gewonden als gevolg. Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden en gewonden, hun familie en vrienden. We zijn solidair met de Turkse bevolking"

Er zouden geen Nederlanders onder de slachtoffers zitten.

Veiligheidsmaatregelen

Nog geen maand geleden werd Ankara ook opgeschrikt door een autobom. 29 mensen kwamen daarbij om het leven.

Koerdische militanten eisten die aanslag op. De veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad werden daarna flink aangescherpt.

Video: Beelden van net na de aanslag in Ankara