Doden bij schietpartij in toeristenoord Ivoorkust

Zes gewapende lieden hebben zondag het vuur geopend op buitenlanders in het zuidoosten van Ivoorkust. Daarbij vielen zeker zestien doden, waaronder twee soldaten.

Onder de doden zijn vier Europeanen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken meldt dat er één iemand met de Franse nationaliteit is doodgeschoten. 

Er zijn tot dusver geen aanwijzingen dat bij de aanval Nederlanders betrokken zijn. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zondagavond weten. Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, keurt het geweld in Ivoorkust af. "Zeer ernstig dat terrorisme nu in Ivoorkust toeslaat. Ik veroordeel dit scherp en keur het geweld ten zeerste af."

De aanval vond plaats in Grand-Bassam, een toeristenoord ten oosten van Abidjan, de commerciële hoofdstad van het land. De schutters zijn allemaal gedood, zei president Alassane Ouattara. 

De aanval is opgeëist door de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaeda. Op de plaats van de schietpartij zijn ook granaten gevonden, de daders zouden die hebben achtergelaten.

Video: Toeristen vluchten hotel in tijdens schietpartij

Hotels doelwit

Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeiden dat drie hotels in Grand Bassam de doelwitten waren. Extremistische groepen die banden hebben met al-Qaeda hebben sinds november meerdere aanvallen uitgevoerd op hotels in Mali en Burkina Faso, met meer dan vijftig doden tot gevolg. Frankrijk heeft Ivoorkust gewaarschuwd voor vergelijkbare aanvallen.

Lees meer over:
Tip de redactie