Israëliër die Auschwitz overleefde oudste man van de wereld

Voor het eerst is een Israëlisch staatsburger de oudste man van de wereld. De 112-jarige Israël Kristal uit de Israëlische havenstad Haifa overleefde de Holocaust en werkte decennialang als handelaar in zoetwaren. 

De vorige titeldrager, Yasutaro Koide, stierf begin dit jaar op 112-jarige leeftijd in Japan.

Vrijdag was Kristal precies 112 jaar en 178 dagen oud. Hij werd geboren op 15 september 1903 in het Poolse dorp Zarnow. Hij zou de Oostenrijkse keizer Franz Joseph nog met eigen ogen hebben gezien, toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Als tiener verhuisde hij naar Lodz om te gaan werken in een fabriek voor zoetwaren.

In 1944 werd Kristal naar Auschwitz gedeporteerd. Over die traumatische tijd spreekt hij niet graag. ''Over iedere dag daar kan je twee boeken schrijven'', zei hij slechts.

Kristal verloor tijdens de Holocaust zijn eerste vrouw en twee kinderen. In 1950 emigreerde hij naar Israël en verhuisde met zijn tweede vrouw en zoon naar Haifa. Daar ging hij weer in de zoetwaren.

Geen geheim

Een recept voor een lang leven heeft Kristal niet. ''Iedereen heeft zijn eigen lot. Het is een geschenk uit de hemel. Er zijn geen geheimen'', zei hij tegen de Israëlische krant Haaretz.

Op de vraag of hij zijn hoge leeftijd misschien te danken heeft aan een speciaal dieet zei hij: ''In de kampen was er niet altijd iets te eten. Wat ze me hebben gegeven, heb ik gegeten.'' Hij eet om te leven, hij leeft niet om te eten. Kristel zei dat hij niet veel nodig heeft. ''Alles wat te veel is, is niet goed.''

In vergelijking met de oudst levende vrouw is Kristel bijna nog jong. Susannah Mushatt Jones uit New York is volgens het Guinness Book of Records 116 jaar oud.

Lees meer over:
Tip de redactie