De regering in Zuid-Sudan hield er tijdens de burgeroorlog in 2015 een beleid op na dat verkrachtingen, plunderingen en het doden van burgers toestond.

Dat schrijft de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in een rapport dat vrijdag is gepubliceerd. Zo zouden verkrachtingen door gelieerde gewapende milities getolereerd worden. 

Uit het olierijke Unity, een van de tien provincies van het land, kreeg de VN van april tot september 2015 ruim 1300 meldingen binnen van verkrachting.

"Het rapport toont aan dat gruwelijke dingen zijn gedaan met mensen die de oppositie steunden", aldus Hoge Commissaris Zeid Ra’ad Al-Hussein van de VN. "Zelfs kinderen en gehandicapten zijn gedood, levend verbrand, neergeschoten, aan bomen opgehangen of door verstikking om het leven gekomen."

De VN noemt de situatie in Zuid-Sudan een van de gruwelijkste mensenrechtensituaties ter wereld vanwege "het massale gebruik van verkrachting als een instrument van terreur en oorlogswapen, maar het is tot nu toe min of meer onder de internationale radar gebleven,'' aldus Al-Hussein. 

Video: Regering Zuid-Sudan accepteerde moord en verkrachting

Regering Zuid-Sudan accepteerde moord en verkrachting
Regering Zuid-Sudan accepteerde moord en verkrachting

Staatsgreep

De burgeroorlog in het Afrikaanse land ontstond in 2013, toen de huidige president en oud-SPLA-leider Salva Kiir, zijn voormalige vice-president Riek Machar beschuldigde van het voorbereiden van een staatsgreep. Inmiddels heeft de oorlog aan meer dan 50.000 mensen het leven gekost. 

Nederland levert sinds 2011 een bijdrage aan de VN-missie in Zuid-Sudan. In februari maakte het kabinet bekend dat de missie met een jaar wordt verlengd, maar wel kleiner wordt in omvang.