Obama voelt zich niet verantwoordelijk voor schisma Republikeinen

President Barack Obama vindt niet dat de strijd binnen de Amerikaanse Republikeinse partij hem valt aan te rekenen. Dat heeft hij donderdag geantwoord op een vraag die hem werd gesteld op een persconferentie.

Het establishment bij de Republikeinen krijgt dit jaar maar geen grip op de voorverkiezingen. Gedoodverfde kandidaten als Jeb Bush en Marco Rubio krijgen weinig steun.

Donald Trump, die met zijn negatieve uitspraken over onder meer Mexicanen en moslims de nachtmerrie van het establishment is, gaat juist aan kop. Op zijn campagnebijeenkomsten gaat het er geregeld ruw aan toe. Demonstranten worden uitgescholden, geduwd en in sommige gevallen zelfs geslagen.

"Ik ga niet een of ander idee onderschrijven dat de breuk bij de Republikeinen het gevolg is van dingen die ik heb gedaan", aldus Obama. Sterker nog, volgens de president hebben de Republikeinen het er zelf naar gemaakt.

Verraad

"De Republikeinse elites en veel van hun media hebben de achterban de afgelopen zeven jaar verteld dat alles wat ik doe moet worden gedwarsboomd, dat samenwerking of compromissen gelijkstaan aan verraad", stelde Obama in zijn reactie.

"Wat je nu ziet binnen de Republikeinse partij is hoe met dat alles een omgeving is gecreëerd waarin iemand als Donald Trump tot bloei kan komen. Hij doet gewoon wat de afgelopen 7,5 jaar is gedaan, maar dan meer."

Lees meer over:
Tip de redactie