Het gehalte koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer is nog nooit zo sterk toegenomen als het afgelopen jaar.

Dat concludeert het Amerikaanse Meteorologie-Instituut NOAA donderdag. De in Hawaï gevestigde organisatie houdt al 56 jaar de CO2-concentraties in de lucht bij.

In 2015 namen de concentraties koolstofdioxide toe met ruim 3 deeltjes per miljoen. Gemiddeld bevatte de atmosfeer ruim 402 deeltjes CO2 per miljoen.

De toename van koolstofdioxide in de lucht wordt gezien als oorzaak van het broeikaseffect. De uitstoot van CO2 is sinds 2000 jaarlijks met 2 tot 3 procent gestegen.

Voorspellingen

De cijfers van NOAA staan haaks op de voorspellingen die eind vorig jaar werden gedaan tijdens de grote klimaattop in Parijs. Volgens onderzoekers was de wereldwijde uitstoot van CO2 naar verwachting niet gegroeid in 2015.

Op de klimaattop werd gemeld dat de verminderde uitstoot van CO2 vooral te danken zou zijn aan China, waar het gebruik van kolen flink is gereduceerd. China is in zijn eentje verantwoordelijk voor ruim een kwart van alle CO2-uitstoot ter wereld.

Kolencentrales

De wetenschappers waarschuwden op de klimaattop wel dat de uitstoot van CO2 de komende jaren weer zou gaan groeien als meer landen zich economisch ontwikkelen. De landen die de potentie hebben flink te groeien, gebruiken nog op vrij grote schaal kolen.

Ook in Nederland stijgt de CO2-uitstoot, bleek recent uit cijfers van het CBS. Dit komt doordat er drie grote nieuwe kolencentrales bij zijn gekomen.

In 60 seconden: De opwarming van de aarde