Britse rechtbank geeft Nederlandse smokkelaars flinke straffen

De leden van een Nederlandse bende moeten lang een Britse cel in. Ze werden donderdag schuldig bevonden aan smokkel van drugs en wapens. 

De leider, een veertigjarige man uit Arnhem, kreeg 36 jaar cel. Een vrachtwagenchauffeur uit Streefkerk werd veroordeeld tot elf jaar. Een trucker uit Nijkerk had vorig jaar al 24 jaar gevangenisstraf gekregen.

De Britse justitie meldde de straffen donderdag. De bende smokkelde onder meer cocaïne, heroïne, MDMA, amfetamine, cannabis, wapens en munitie. Die zaten verstopt in vrachtwagens die officieel bloemen vervoerden. De lading moest worden afgeleverd bij een loods in Accrington, ten noorden van Manchester.

In maart 2014 werd een vrachtwagen onderschept bij de ingang van de Kanaaltunnel in Frankrijk. In de truck lagen een pistool, een geweer met geluiddemper en een laserstraal om te mikken.

Kanaaltunnel

Ook vond de douane 28 kogels, 600 kilo cannabishars, 60 kilo amfetamine, 50 liter vloeibare amfetamine, 6 kilo cocaïne en een kilo MDMA. De Nederlandse chauffeur van de truck kreeg 24 jaar cel.

Nog geen twee weken later werd weer een vrachtwagen van de bende tegengehouden bij de Kanaaltunnel. Daarin zat bijna een ton cannabis, amfetamine, heroïne en cocaïne. De chauffeur werd vrijgesproken.

Op dezelfde plek vond de douane die zomer een truck met 30 kilo heroïne en 45 kilo MDMA. De transporten werden gelinkt aan de Arnhemmer en zijn rechterhand, een 44-jarige man uit Blackburn. Ze bleken achter nog dertien smokkelritten te zitten.

Simkaarten

In augustus 2014 viel de Britse politie het pakhuis in Accrington binnen. De agenten namen bijna 300 kilo cannabis in beslag. Dat was gesmokkeld door een dertigjarige man uit Streefkerk. In Nederland werden telefoons, simkaarten en administratie in beslag genomen.

De Britse rechterhand van de Nederlandse bendeleider kreeg 26 jaar cel. Een Britse trucker werd veroordeeld tot 17 jaar cel

Tip de redactie