Een journalist van de linkse Turkse krant Birgun is woensdag veroordeeld tot 21 maanden cel voor het beledigen van president Recep Tayyip Erdogan.

De journalist was aangehouden vanwege een onderzoek naar een artikel dat hij had geschreven over een mogelijk corruptieschandaal waar Erdogan bij betrokken zou zijn.

De rechtbank veroordeelde hem volgens persbureau DPA echter voor de verdediging die de verdachte had geschreven. Zijn verklaring bevatte een acrostichon: de eerste letters van elke regel vormden de boodschap 'Erdogan dief'. Dat vond de rechtbank voldoende reden om de schrijver te veroordelen.

De krant is in beroep gegaan tegen de veroordeling. In totaal zijn sinds de verkiezing van Erdogan in 2014 al meer dan 1.800 mensen aangeklaagd voor belediging van de president.

Toezichthouders

Het is niet het eerste incident met Turkse media deze week. Vrijdag kreeg de kritische krant Zaman een toezichthouder van de overheid. De hele redactie werd ontslagen en sinds zondag schrijft de krant alleen nog positieve verhalen over de president. Ook bij het Turkse persbureau Cihan werd maandag zo’n toezichthouder aangesteld.

De overname van Zaman leidde dit weekend tot flinke protesten in Istanbul. Vele duizenden mensen gingen de straat op. De politie greep hard in met traangas, waterkanonnen en rubberen kogels.