Een man die ruim een jaar geleden een onderscheiding kreeg voor sociale verdiensten in de gemeente Engelsbrand in Duitsland, blijkt in Italië bij verstek te zijn veroordeeld tot levenslang wegens massamoord. 

Ook justitie in Duitsland gaat sinds 2013 de gangen na de van de gewezen SS-onderofficier. De hoogbejaarde 94-jarige Wilhelm Kusterer kreeg door pijnlijke vergissing van het stadsbestuur de onderscheiding opgespeld.

De gemeente wist niks van het verleden van de man, verzekert burgemeester Bastian Rosenau. "Deze informatie is volledig nieuw voor ons", aldus de burgervader. Na ophef ook uit Italië, waar Kusterer zou hebben deelgenomen aan de moord op meer dan achthonderd burgers in 1944, is het aan de gemeenteraad om te beslissen of de onderscheiding wordt ingetrokken.

Leden van de Italiaans-Duitse groep van parlementariërs reageerden ontzet op de onthulling. "Juist in deze tijd van opvlammend rechts-populisme in Europa", is het pijnlijk dat een oorlogsmisdadiger een dergelijke onderscheiding krijgt.

"De massamoord van Marzabotto was de ergste oorlogmisdaad op Italiaanse bodem in de Tweede Wereldoorlog", aldus voorzitter Laura Garavini van de parlementaire groep.