Het hoofd van de afdeling die chemische wapens maakt voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is vorige maand door Amerikaanse speciale eenheden opgepakt bij een inval. 

Volgens vertegenwoordigers van de Iraakse inlichtingendienst werkte de arrestant, Sleiman Daoud al-Afari, ooit voor de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Hij werd gearresteerd door Amerikaanse commando's die pas net in Irak waren gearriveerd.

Volgens The New York Times wordt de verdachte vastgehouden en ondervraagd in de Koerdisch-Iraakse stad Erbil en is hij een specialist op het gebied van chemische wapens. Hij wordt onder meer ondervraagd over concrete plannen van de terreurbeweging om mosterdgas in te zetten in Irak en Syrië. 

Amerikaanse toestellen hebben de afgelopen dagen in de Iraakse stad Mosul aanvallen uitgevoerd op fabrieken waar chemische wapens zouden worden gemaakt. De gearresteerde verdachte zou informatie hebben verstrekt die van pas kwam in de voorbereiding op die aanvallen. Ook zou hij hebben uitgelegd hoe IS mosterdgas omzet in poedervorm en hoe dat poeder wordt toegepast in projectielen. 

Onbekend is vooralsnog of de Amerikaanse aanvallen op doelen in Mosul succesvol waren.

Koerdistan

Woensdag verklaarden functionarissen in Iraaks-Koerdistan dat vanuit door IS gecontroleerd gebied raketten zijn afgeschoten met een giftige lading. Meer dan veertig mensen in het dorp Taza kregen last van ademnood en huidirritatie toen de raketten in het dorp explodeerden. 

Video: In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds