Saudi-Arabië en Jemen wisselen gevangenen uit na staakt-het-vuren

Tussen Jemenitische Houthi-rebellen en Saudi-Arabië heeft woensdag een gevangenenruil plaatsgevonden. Sinds deze week is het rustig op de grens tussen beide landen, nadat eerder vredesgesprekken van start gingen. 

Volgens Saudische staatsmedia lieten de Houthi-rebellen een belangrijke luitenant vrij in ruil voor zeven Jemenitische gevangenen. 

Stamhoofden uit Jemen zouden het initiatief voor de gevangenenruil hebben genomen. De ruil moet onder meer zorgen voor meer stabiliteit in de grensregio, waardoor hulpgoederen het land makkelijker kunnen bereiken. Het staakt-het-vuren moet het einde van het gewapende conflict inluiden.

Volgens Saudi-Arabië zetten de partijen zich in om een politieke oplossing te bereiken. Maandag arriveerden Houthi-stamhoofden in het buurland voor vredesgesprekken. Aan de bijeenkomst ging een week van geheime onderhandelingen vooraf. Iran, dat de Houthi's bijstaat, stuurt ook een adviseur naar Riyad. 

Houthi's

Houthi-rebellen namen begin 2015 de macht over in Jemen en verdreven president Hadi naar buurland Saudi-Arabië. Dat land leidt sinds een jaar een internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert op Houthi-doelwitten. 

Volgens de Verenigde Naties zijn bij de gevechten in Jemen bijna zesduizend mensen om het leven gekomen. Duizenden mensen sloegen op de vlucht.

Lees meer over:
Tip de redactie