'Saudi-Arabië en rebellen onderhandelen over vrede in Jemen'

In Saudi-Arabië zijn besprekingen gaande tussen Houthi-rebellen en Saudische functionarissen over een einde van de oorlog in Jemen.

De gesprekken zijn maandag begonnen na een week van geheime voorbereidingen, aldus de twee woordvoerders van het Jemenitische Revolutionaire Comité. Een regionale diplomaat zou aan Reuters hebben bevestigd dat de partijen elkaar inderdaad gezien hebben. 

Vanuit de Houthi's zijn de belangrijkste woordvoerder en een belangrijke adviseur naar Saudi-Arabië afgereisd. Het zou voor het eerst zijn sinds het uitbreken van de oorlog vorig jaar maart dat de strijdende partijen over vrede praten. 

De Houthi's zijn op uitnodiging van Saudi-Arabië naar dat land gekomen. Onder leiding van Riyad probeert een coalitie van landen via bombardementen de Houthi's te bestrijden die een groot deel van Jemen in handen hebben.

De Houthi-rebellen, die de steun hebben van Iran, kunnen ook nu op bijval van het land rekenen. Iran heeft dinsdag aangegeven dat het militaire adviseurs naar het land kan sturen. 

Relatieve rust

De aankondiging van de gesprekken komt in een periode waarin de gevechten op de grens tussen Saudi-Arabië en Jemen afnemen. Momenteel is het zelfs relatief rustig in de regio. Het is echter niet bekend of  er een verband is tussen de gesprekken en de schijnbare pauze in de gevechten. 

Een woordvoerder van de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, die de Houthi-rebellen bestoken, was niet bereikbaar voor commentaar. 

Sinds Saudi-Arabië luchtaanvallen uitvoert op doelen van de Houthi-rebellen in Jemen zijn duizenden mensen omgekomen. Ook bij andere gevechten in het land vielen veel slachtoffers.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie