Iran test ballistische raketten

Iran heeft dinsdag verschillende ballistische raketten getest vanaf meerdere locaties in het land. 

De Revolutionaire Garde stelt dat Iran met de proef de "afschrikwekkende kracht" van het land wil laten zien. 

In februari maakte Iran bekend het raketarsenaal te vernieuwen. Er wordt gewerkt aan een nieuwe generatie van de ballistische Emad-raket. De gemoderniseerde middellangeafstandsraketten zijn accurater dan de voorgangers.

De Verenigde Naties en de Verenigde Staten hebben eerder al kritiek geuit op het plan om het raketarsenaal te moderniseren. Volgens de VS kunnen de nieuwe raketten worden uitgerust met een kernkop, wat in strijd is met sancties van de VN. Iran stelt de raketten alleen voor conventioneel gebruik gereed te maken. 

Een deel van de sancties van de VN tegen Iran werd in januari opgeheven, nadat Iran en zes wereldmachten een akkoord hadden bereikt over het Iraanse atoomprogramma.

Afspraken

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken zei dat de lanceringen niet ingaan tegen de afspraken die zijn gemaakt over het Iraanse atoomprogramma.

De Amerikaanse regering bestudeert de actie van Iran momenteel bestudeert en pas later beslist of het nodig is om het aan te kaarten in de VN-Veiligheidsraad.

Video: Iran vuurt raketten af

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie