Turkije moet de vrijheid van meningsuiting respecteren. Kritische geluiden moeten namelijk de ruimte krijgen, vindt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon.

Ban reageerde daarmee op de staatsovername van de Turkse krant Zaman.

"Een levendige democratie en economie en sociale ontwikkeling zijn afhankelijke van vreedzame meningen, zelfs als ze kritisch zijn", aldus de secretaris-generaal maandag.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu kwam in de nacht maandag op dinsdag tegen de kritiek in het verweer. "De vrijheid van meningsuiting is onze gemeenschappelijke waarde. Het was en is beschermd in Turkije", zei hij na afloop van een topoverleg over een gezamenlijke aanpak van de migratieproblematiek met de 28 leiders van de EU-landen in Brussel. Veel regeringsleiders spraken tijdens de top hun zorg uit over de Turkse persvrijheid.

Zaman werd vrijdag onder toezicht gesteld. Maandag gebeurde hetzelfde met het persbureau Cihan. Beide vallen onder het mediaconcern Feza Gazetecilik, dat dichtbij de hervormingsgezinde islamitische geestelijke Fethullah Gülen staat. Hij was ooit een belangrijke bondgenoot van de huidige president Recep Tayyip Erdogan. De twee zijn sinds 2013 bittere rivalen.