Een groep bewoners van de Amerikaanse stad Flint heeft maandag een rechtszaak aangespannen tegen gouverneur Rick Snyder. Zij achten hem verantwoordelijk voor het vergiftigde water dat de bevolking anderhalf jaar heeft gedronken.

Het gaat volgens persbureau AP om een federale 'class action'-zaak, een vordering die een groep collectief indient. De bewoners van Flint stellen dat tienduizenden inwoners de afgelopen anderhalf jaar fysieke en economische schade hebben geleden door het vergiftigde water.

Lood

De overheid had moeten ingrijpen toen duidelijk werd dat er levensgevaarlijke hoeveelheden lood in het drinkwater zaten. In plaats daarvan stelde Snyder dat de problemen wel mee vielen.

Het is niet de eerste rechtszaak die wordt aangespannen door bewoners van Flint, maar wel de grootste tot nu toe. Er is ook een groep bewoners die wil dat Snyder strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn lakse optreden.

Video: het doel van de 'class action'-zaak

Bewoners Flint stappen naar rechter vanwege vergiftigd water
Bewoners Flint stappen naar rechter vanwege vergiftigd water

Vooroorlogse leidingen

Uit eerder onderzoek blijkt dat bijna vierhonderd gezinnen in de stad, die geldt als een van de armste van de VS, water hebben gedronken met te veel lood erin. Het water van nog lang niet alle gezinnen is overigens getest. In Flint wonen 100.000 mensen. De problemen doen zich vooral voor bij huizen die nog vooroorlogse leidingen hebben.

De problemen in Flint begonnen nadat de stad in 2014 was overgestapt op andere waterbronnen om geld te besparen. Het water kwam uit oudere leidingen en was zouter. Bewoners begonnen te klagen over de smaak, geur en kleur van het drinkwater. Later bleek dat er lood in was terechtgekomen.

Noodtoestand

Loodvergiftiging kan zeker bij jonge kinderen leiden tot gedragsproblemen en nierproblemen. Op 17 januari riep president Barack Obama van de Verenigde Staten de noodtoestand uit in de plaats.

De FBI is een onderzoek gestart naar de vervuiling van het drinkwater en de vraag hoe het kan dat de stad anderhalf jaar het vervuilde water moest drinken. Gouverneur Rick Snyder van Michigan heeft al publiekelijk zijn excuses aangeboden voor de situatie in Flint.