Bij gevechten tussen het Tunesische leger en jihadisten zijn maandagochtend zeker 53 doden gevallen, onder wie 35 islamistische strijders.

Ook zouden zeven burgers en elf militairen om het leven zijn gekomen, melden het ministerie van Binnenlandse Zaken en hulpverleners.

Tientallen jihadisten vielen volgens het Tunesische ministerie leger- en politiekazernes aan in Ben Guerdan, niet ver van de Tunesische grens met Libië. De autoriteiten hebben de inwoners van de kustplaats opgedragen binnen te blijven.

"Deze aanval is goed georganiseerd en kent zijn gelijke niet", zei de Tunesische president Beji Caid Essebsi. "Ze wilden de controle over de regio rond Ben Guerdan overnemen."

De naburige badplaats Djerba werd afgegrendeld en twee grensovergangen naar Libië zijn gesloten, meldt staatspersbureau TAP.

Terreuraanslagen

In Libië opgeleide jihadisten hebben vorig jaar meerdere terreuraanslagen in Tunesië gepleegd. De Tunesische autoriteiten hebben de grensbewaking sindsdien versterkt. Islamitische Staat (IS), dat afgelopen jaar terrein won in Libië, zou ook voet aan de grond willen krijgen in Tunesië. Omgekeerd zouden veel Tunesiërs zich willen aansluiten bij IS in het buurland.

Video: Doden en gewonden bij gevechten in Tunesië