Noord-Korea heeft met een preventieve nucleaire aanval tegen de Verenigde Staten en Zuid-Korea gedreigd. Het land komt met de bedreigingen voorafgaand aan de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea.

Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Volgens Noord-Korea zijn de trainingen een oefening om het noorden binnen te vallen, aldus The New York Times. "Als we nu op de knop drukken om onze vijanden te vernietigen, zullen al hun basissen teruggebracht worden tot vuurzeeën en as", aldus de autoriteiten van het communistische land in de reactie.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei op 4 maart al dat zijn land klaar moet zijn om kernwapens "op elk moment" te kunnen gebruiken.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde woensdag unaniem voor een resolutie met nieuwe strafmaatregelen die de Verenigde Staten en China hadden opgesteld. Kort na dat besluit vuurde het stalinistische land al meerdere korteafstandsprojectielen af.

In 2013 dreigde het regime van Noord-Korea ook met een preventieve atoomaanval op de Verenigde Staten, nadat de Verenigde Naties hadden gestemd over sancties tegen het land.

Noord-Korea voerde in januari een ondergrondse nucleaire test uit en voerde daarna nog een test uit met een langeafstandsraket. Volgens het land ging het om een proef met een satelliet, maar volgens onder meer de VS en Zuid-Korea is dat niet waar.