De Taliban hebben afgezegd voor het vredesoverleg met Afghanistan, Pakistan, de Verenigde Staten en China. 

De Taliban lieten zaterdag in een verklaring weten dat ze niet willen onderhandelen zolang er Amerikaanse troepen in Afghanistan zijn die de regering in Kabul steunen bij militaire acties tegen de opstandelingen.

De coördinatiegroep, met daarin vertegenwoordigers van de VS, Pakistan, China en Afghanistan, had vrijdag laten weten dat begin maart vermoedelijk vredesoverleg met de Taliban van start zou gaan.

"We verwerpen de geruchten hierover", aldus de Taliban in een verklaring. "Niemand zal namens de Taliban deelnemen aan deze zitting."

"Zolang Afghanistan bezet blijft, zwarte lijsten niet worden vernietigd en onschuldige gevangenen niet worden vrijgelaten zullen gesprekken als deze geen enkel resultaat opleveren."

Keuze

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Taliban op om toch te komen naar de gesprekken. "Er is een keuze: meedoen met goede vertrouwen aan het vredesoverleg of blijven vechten in een oorlog waarin zij hun mede-Afghanen doden en hun land vernietigen."

De Taliban moesten in 2001 na een door de VS geleide militaire interventie hun machtspositie in Afghanistan opgeven. De radicaalislamitische groep bleef daarna tegen de regering in Kabul en buitenlandse militairen in het land vechten.