Abdülhamit Bilici, de hoofdredacteur van de kritische Turkse krant Zaman, is ontslagen. Dit is gebeurd nadat vrijdag de Turkse overheid een speciale toezichthouder bij de krant had aangesteld.

De Engelse editie van de krant, Today's Zaman, meldt dat zaterdag op Twitter. Redacteuren van de krant kunnen het computersysteem niet meer in. Hun wachtwoorden werken niet meer en de internetverbinding is afgesloten.

In Istanbul zijn zaterdag weer duizenden demonstranten de straat op gegaan. Zij protesteren tegen het besluit van de overheid om een toezichthouder aan te stellen bij Zaman. De demonstratie vond net als vrijdag plaats bij het redactiekantoor. De politie dreef de betogers hardhandig uiteen met waterkanonnen en traangas.

Inval

Ook vrijdagavond was het onrustig in Istanbul en raakten demonstranten slaags met de politie. Een speciaal team viel het gebouw van de redactie binnen, waar een aantal demonstranten en redacteuren zich hadden verschanst.

De rechtbank in Ankara besloot vrijdag, op verzoek van de regering van president Erdogan, een nieuwe bewindvoerder aan te stellen bij de uitgeverij van de krant. 

Video: Voormalig hoofdredacteur als held ontvangen door demonstranten

Turkse politie gebruikt traangas tegen nieuw protest krant Zaman
Turkse politie gebruikt traangas tegen nieuw protest krant Zaman

Terroristische organisatie

De krant, die dagelijks wordt verspreid in een oplage van 650.000 exemplaren, staat erom bekend zeer kritisch te schrijven over het beleid van president Erdogan. Het medium wordt deels gefinancierd door een belangrijke tegenstander van Erdogan, de geestelijke Fethullah Güllen.

De rechter oordeelde dat de Güllen-beweging een terroristische organisatie is en dat daarom het aanstellen van de overheidsfunctionaris gerechtvaardigd is. Wat precies de gevolgen voor de krant zijn, is nog onduidelijk.

Weer rellen in Istanbul

Abdülhamit Bilici, de hoofdredacteur van de kritische Turkse krant Zaman, is ontslagen. Dit is gebeurd nadat vrijdag de Turkse overheid een speciale toezichthouder bij de krant had aangesteld. © AFP
Zaterdag 5 maart: Een demonstrante in Istanbul wordt gewond afgevoerd. Bij demonstraties voor het redactiegebouw van de Turkse krant Zaman raakten betogers opnieuw slaags met de politie. © AFP
De demonstratie vond net als vrijdag plaats bij het redactiekantoor. De politie dreef de betogers hardhandig uiteen met waterkanonnen en traangas. © AFP
Demonstranten en de Turkse politie zijn vrijdagavond slaags geraakt bij de redactie van de Turkse krant Zaman. De politie viel rond 23.00 uur het gebouw binnen, waar zich demonstranten hadden verschanst. © AFP
Daarna leek de rust weer te keren. Eerder greep de Turkse politie al hardhandig in met waterkanonnen en traangas. © AFP
De hele middag en avond stonden er vele duizenden mensen voor de redactie om hun onvrede kenbaar te maken over de overname van de krant door de Turkse regering. © AFP
Turkije heeft vrijdag veel kritiek gekregen uit het buitenland naar aanleiding van de overname van de kritische krant Zaman. © AFP
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de overname door de Turkse regering "zorgwekkend". © ANP
Voor de Europese Unie komt de schending van de persvrijheid op een heel ongelukkig moment. De unie heeft de hulp van Turkije heel hard nodig voor de opvang van de aanhoudende stroom vluchtelingen uit onder meer Syrië. © AFP

Zorgwekkend

In het buitenland werd geschokt gereageerd op het besluit de krant voortaan onder toezicht te stellen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de overname door de Turkse regering "zorgwekkend". Ook diverse Europarlementariërs hebben het nieuws veroordeeld.

Voor de Europese Unie komt de schending van de persvrijheid op een ongelukkig moment. De unie heeft de hulp van Turkije hard nodig voor de opvang van de aanhoudende stroom vluchtelingen uit onder meer Syrië. Het is niet het eerste incident waarbij de Turkse overheid het journalisten moeilijk of onmogelijk maakt hun werk te doen.

Zender uit de lucht

Eerder veroordeelde ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International de invloed die de Turkse overheid uitoefent op het kritische Zaman. "Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen", aldus een zegsman.

Een week eerder haalden de Turkse autoriteiten al een kritische televisiezender uit de lucht. De programma’s van deze zender, IMC, kunnen nu alleen nog via internet worden bekeken.