Wintersporters die van en naar de Alpen reizen hebben het zaterdag niet makkelijk. In Frankrijk is hogerop veel sneeuw gevallen, terwijl reizigers die terugkeren uit Oostenrijk in de problemen komen door Duitse grenscontroles.

Hoger gelegen delen van wintersportsnelwegen zijn in Frankrijk bedekt met sneeuw, maar nog meer sneeuw ligt er op de toegangswegen naar de pistes. Sommige skigebieden zijn daardoor uit veiligheid tijdelijk onbereikbaar totdat de sneeuw is geruimd.

In de loop van de dag verbetert de situatie. De VerkeersInformatieDienst (VID) meldt dat sneeuwkettingen tot maandag verplicht blijven. Vooral op de A40 en A43 zijn de rijomstandigheden slecht.

Voor vrachtwagens geldt op veel Alpenwegen een rijverbod. Op het hoofdwegennet wordt verkeer op de A43 en N90 richting het populaire Val Thorens in Frankrijk gehinderd door sneeuw.

De grootste fileproblemen zijn in Oostenrijk. Grenscontroles zorgden zaterdagochtend voor files van 15 kilometer.

Wintersporters die later op zaterdag vertrekken kunnen problemen verwachten in het zuiden van Duitsland en in Oostenrijk.

Gladheid

In Nederland heeft het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven wegens mist en gladheid. De gladheid verdwijnt halverwege de ochtend.

In Limburg is de meeste kans op sneeuw. In het midden, zuiden en oosten van het land komt mist voor. Op sommige plaatsen is het zicht minder dan 200 meter. De mist lost in de loop van de ochtend op.

Bekijk de actuele situatie op de weg