
Agenten en demonstranten raken slaags bij redactie Turkse krant
Daarna leek de rust weer te keren. Eerder greep de Turkse politie al hardhandig in met waterkanonnen en traangas.
De hele middag en avond stonden er vele duizenden mensen voor de redactie om hun onvrede kenbaar te maken over de overname van de krant door de Turkse regering. Turkije heeft vrijdag veel kritiek gekregen uit het buitenland naar aanleiding van de overname van de kritische krant Zaman.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de overname door de Turkse regering "zorgwekkend". Ook diverse Europarlementariërs hebben het nieuws veroordeeld.
Persvrijheid
Voor de Europese Unie komt de schending van de persvrijheid op een heel ongelukkig moment. De unie heeft de hulp van Turkije heel hard nodig voor de opvang van de aanhoudende stroom vluchtelingen uit onder meer Syrië. Het is niet het eerste incident waarbij de Turkse overheid het journalisten moeilijk of onmogelijk maakt hun werk te doen.
Eerder had ook al mensenrechtenorganisatie Amnesty International de invloed die de Turkse overheid uitoefende op het kritische Zaman veroordeeld. "Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen", aldus een zegsman.
De rechtbank in Ankara besloot vrijdag, op verzoek van de regering van president Erdogan, een nieuwe bewindvoerder aan te stellen bij de uitgeverij van Zaman.
Hoofdredacteur
"Het is al drie tot vier jaar een gewoonte dat iedereen die zich uitspreekt tegen regeringsbeleid, een rechtszaak of een gevangenisstraf tegemoet mag zien'', zei hoofdredacteur Abdulhamit Bilici van Zaman. Hij sprak over een "donkere periode voor ons land en onze democratie".
De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today's Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank al van het einde van de rechtsstaat in Turkije. "Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet", aldus Sevgi Akarçesme.
Video: Demonstratie was begin van de avond gemoedelijk

Protest bij overgenomen Turkse krant Zaman
Terroristische organisatie
De krant, die dagelijks wordt verspreid in een oplage van 650.000 exemplaren, staat erom bekend zeer kritisch te schrijven over het beleid van Erdogan. Het medium wordt deels gefinancierd door de beweging van een belangrijke tegenstander van Erdogan, de geestelijke Fethullah Güllen.
De rechter oordeelde dat de Güllen-beweging een terroristische organisatie is en dat daarom het aanstellen van de overheidsfunctionaris gerechtvaardigd is. Wat precies de gevolgen zijn voor de krant, is overigens nog niet duidelijk.
Een week eerder haalden de Turkse autoriteiten al een kritische televisiezender uit de lucht. De programma’s van deze zender, IMC, kunnen nu alleen nog via internet worden bekeken.