De Braziliaanse politie is vrijdagochtend het huis van oud-president Luiz Inacio Lula da Silva in São Paulo binnengevallen in een groot corruptie-onderzoek. 

Het fraude-onderzoek richt zich op het staatsoliebedrijf Petrobras. Lula werd meegenomen voor verhoor en kort daarna weer vrijgelaten. Hij wordt ervan verdacht een duur appartement en een landhuis te hebben laten renoveren door aan Petrobras gelieerde bedrijven. Lula claimt dat het vastgoed niet van hem is. 

Lula was president van Brazilië van 2003 tot 2010 en is nog altijd een invloedrijk persoon in het Zuid-Amerikaanse land. 

Het corruptieschandaal verlamt de regering van Dilma Rousseff, die volgens waarnemers kampt met de ergste economische crisis die het land beleeft sinds begin vorige eeuw. 

Ongeregeldheden

Bij het huis van Lula in São Bernardo do Campo, een zuidelijke voorstad van São Paulo, braken ongeregeldheden uit. Aanhangers en tegenstanders van Lula belaagden elkaar. De Braziliaanse minister van Arbeid, Miguel Rosetto (PT), heeft woedend gereageerd op de aanhouding van PT-coryfee Lula. Hij zei dat het ''niets met recht te maken heeft, maar geweld is dat wordt gepleegd tegen alles waar Lula als politieke en sociale leider voor staat''.

Het grote Braziliaanse concern Odebrecht heeft vrijdag laten weten dat de politie zijn kantoor in São Paulo is gaan doorzoeken. Het is het grootste bouwconcern van Latijns-Amerika en is behalve in de bouw onder meer actief in de petrochemie. Er werken naar schatting 180.000 mensen.

Video: bekijk beelden van het onderzoek

Braziliaanse politie doorzoekt huis oud-president
Braziliaanse politie doorzoekt huis oud-president