De Amerikaanse marine heeft de spanning tussen de VS en China over de Zuid-Chinese Zee een nieuwe impuls gegeven door met meerdere schepen het betwiste gebied binnen te varen, waaronder een vliegdekschip.

De afgelopen dagen zijn het vliegdekschip USS John C. Stennis en diverse escorteschepen, waaronder het commandoschip USS Blue Ridge, de betwiste wateren binnen gevaren, meldt USA Today vrijdag.

Volgens de Amerikanen 'militariseert' China de regio door diverse eilanden te claimen. In februari kwam het nieuws naar buiten dat China luchtdoelraketten op de Paraceleilanden heeft gestationeerd. Deze archipel wordt ook geclaimd door Vietnam en Taiwan.

Admiraal Harry Harris van de Amerikaanse Marine zegt dat de militarisering van de Zuid-Chinese Zee "overduidelijk" is. "Je zou ook moeten geloven dat de aarde plat is als je dit ontkent."

Chinese functionarissen ontkennen de Amerikaanse beschuldigingen en leggen de schuld in Washington. "Als je de situatie goed bekijkt is het Amerika dat de meest geavanceerde vliegtuigen en schepen naar de Zuid-Chinese Zee stuurt", aldus een woordvoerster van de Chinese overheid.

Eerder waren kleinere Amerikaanse marineschepen al aanwezig in het gebied, maar de komst van een vliegdekschip is volgens militaire analytici een duidelijk nieuw signaal dat de Amerikanen aan de Chinezen willen afgeven.