Republikeinse gouverneurs laten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten nauwelijks van zich horen. Ze vrezen volgens partijfunctionarissen voor boze reacties van kiezers die weinig ophebben met de partijtop.

Tot dusver hebben slechts tien van de 31 Republikeinse gouverneurs zich uitgesproken voor een van de kandidaten die hopen namens de partij te mogen deelnemen aan de verkiezingen.

Bij eerdere voorverkiezingen schaarden juist veel van de bestuurders zich achter de latere winnaar. Zo had George W. Bush, die in 2000 president werd, de steun van 26 gouverneurs.

Mitt Romney moest het in 2012 doen met de steun van tien van de topfunctionarissen. Dit jaar ontbreekt het aan een duidelijk signaal en kunnen verschillende kandidaten rekenen op de steun van een of meer gouverneurs.

Gouverneurs die wel partij kozen, deden dat op eigen risico. Zo kreeg Chris Christie (New Jersey) een storm van kritiek over zich heen nadat hij zijn steun voor Donald Trump uitsprak. Zes kranten in zijn thuisstaat hebben hem opgeroepen ontslag te nemen.