Het grondwettelijk hof van Zuid-Afrika heeft het protest van atleet Oscar Pistorius afgewezen. Hij mag niet in beroep gaan tegen de eerdere veroordeling voor moord.

Er is volgens het hof geen enkele reden voor een nieuw beroep. Volgens de BBC hoort Pistorius nu in april zijn straf.

De atleet besloot naar het hoogste juridisch orgaan in Zuid-Afrika te stappen nadat in het hoger beroep was besloten dat een eerder vonnis voor 'dood door schuld' moet worden omgezet in een vonnis voor moord. 

Pistorius werd eerder vrijgesproken van moord, maar kreeg vijf jaar cel voor 'dood door schuld' voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp op 14 februari 2013.

Toiletdeur

De aanklagers tekenden protest aan tegen deze uitspraak. Een panel van vijf Zuid-Afrikaanse rechters boog zich vervolgens over de veroordeling van Pistorius. Er werd alleen gekeken naar de toepassing van de wet: het bewijs is niet opnieuw bekeken.

Het Hof bepaalde dat rechter Thokozile Masipa in eerste aanleg fouten heeft gemaakt bij het bepalen van haar vonnis. Pistorius moet hebben kunnen voorzien, zo stelt het Hof, dat de kogels die hij door de gesloten toiletdeur vuurde, konden leiden tot het overlijden van de persoon die zich in het toilet bevond.

Onaannemelijk

Pistorius schoot in totaal vier keer door de wc-deur en trof zijn vriendin, Reeva Steenkamp, onder meer in haar hoofd. De atleet claimt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat zich achter de deur een inbreker schuilhield, maar aanklager Gerrie Nel zegt dat Pistorius zijn vriendin doodde na een ruzie.

De wet is volgens het Hof door rechter Masipa niet goed toegepast. De uitleg van Pistorius voor de gang van zaken is bovendien "onaannemelijk".