Twee vrouwelijke leden van het extreemlinkse Revolutionaire Volksbevrijdingsleger (DHKP-C) hebben donderdag in Istanbul het vuur geopend op een bus en een bureau van de ME van de stad. 

Eén agent is daarbij gewond geraakt . Dat meldde gouverneur Vasip Sahin van Istanbul.

Bij de aanval op het politiebureau werden schoten en explosies gehoord. Volgens persbureau Reuters zouden de vrouwen een granaat naar een politiebus hebben gegooid. Ook openden ze het vuur op de bus.

Sahin zei tegen Turkse media dat bij de achtervolging van de daders nog een agent gewond raakte. De twee vrouwen vluchtten te voet en verschansten zich in een pand in de buurt, die in het Europese deel van de stad ligt. De politie bestormde het en doodde de twee daders.

Video: Vrouwen vallen politiebureau aan in Istanbul

Vrouwen vallen politiebureau aan in Istanbul
Vrouwen vallen politiebureau aan in Istanbul

Turkije worstelt voornamelijk met Koerdische en met soennitische terroristen, maar het heeft een verleden dat kampte met ultralinkse terreurgroepen. Vooral begin jaren negentig zaaiden die dood en verderf.

De DHKP-C is een afsplitsing van een andere extreemlinkse splintergroep (Dev Sol). De extremisten zien de Turkse staat als fascistisch en gesteund door imperialisten (de VS en de NAVO). De DHKP-C begon vijftien jaar geleden met enkele zelfmoordaanslagen, die vaak mislukten. Er zouden slechts tientallen leden zijn.

In Turkije zijn de afgelopen maanden vaker terreuraanslagen. Op 12 januari blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in de oude binnenstad van Istanbul. Daarbij vielen elf doden.