De Noorse justitie verwerpt een protest van Anders Breivik over de leefomstandigheden van zijn detentie. De massamoordenaar heeft gezegd dat de omstandigheden in de gevangenis "zijn mensenrechten schenden". 

De rechter buigt zich tijdens een hoorzitting medio maart over het protest.

Breivik wordt compleet geïsoleerd van andere gevangenen vastgehouden. Hij noemt zijn verblijf ''onmenselijk en neerbuigend" en in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het Openbaar Ministerie verwerpt het protest en heeft woensdag laten weten dat de leefomstandigheden geheel binnen de grenzen van dat verdrag vallen, aldus de Noorse nieuwssite NiE.

Geïsoleerd

Anders Breivik vermoordde in 2011 77 mensen, waarvoor hij een straf van 21 jaar uitzit. Omwille van de veiligheid zit hij geïsoleerd. Zijn omgang is daardoor beperkt tot gevangenbewaarders en andere mensen die in het complex werken.

De advocaat van de moordenaar vindt dat zijn cliënt duidelijk te lijden heeft van de totale isolatie. De enige andere persoon die Breivik de afgelopen jaren heeft gezien, was zijn moeder, vlak voor zij overleed.