De burgeroorlog in Zuid-Sudan heeft aan meer dan 50.000 mensen het leven gekost, zegt een VN-gezant woensdag tegen persbureau Reuters. Dat is het vijfvoudige van het getal dat eerder werd genoemd.

De burgeroorlog begon in december 2013 na een conflict tussen president Salva Kiir en zijn toenmalige vicepresident Riek Machar.

Het conflict tekent zich langs etnische lijnen af. De Dinka-stam steunt Kiir, die een van hen is. Machar wordt op zijn beurt gesteund door de Nuer. Het conflict heeft al aan meer dan tienduizend mensen het leven gekost.

In januari kwamen de partijen nader tot elkaar en werd een overgangsregering ingesteld. Machar werd daarbij weer als vicepresident aangenomen. Vorige maand liet de VN echter weten dat, ondanks verzoenende taal tussen Kiir en Machar, de strijdende partijen nog altijd mensen vermoorden, ontvoeren en verjagen.

"Waar we zijn met het implementeren van het vredesbesprekingen? Nergens", aldus de VN-gezant, die het geweld zelfs zag oplaaien in delen van het land waar het tot voor kort rustig was.

VN-missie

Nederland levert sinds 2011 een bijdrage aan de VN-missie in Zuid-Sudan. In februari maakte het kabinet bekend dat de missie met een jaar wordt verlengd, maar wel kleiner wordt in omvang.

Nederland is in Zuid-Sudan ook actief op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp.