Noorwegen heeft aangeboden dit jaar drieduizend Syrische vluchtelingen op te nemen uit Turkije en andere landen in het Midden-Oosten. 

Daarnaast is het Scandinavische land bereid in twee jaar vijftienhonderd vluchtelingen over te laten komen vanuit Italië en Griekenland. Dat zei de Noorse premier Erna Solberg woensdag in Brussel na een gesprek met voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

De 28 EU-lidstaten verplichtten zich vorig jaar 160.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland over Europa te verdelen. Dat verloopt uitermate stroef. Schengenland Noorwegen is geen lid van de EU, maar zegt uit solidariteit zijn steentje bij te willen dragen. Juncker gaf de EU-lidstaten de ''sterke aanbeveling'' hetzelfde te doen.

Solberg noemde de migratiecrisis de grootste Europese uitdaging van het moment en ziet alleen gemeenschappelijke oplossingen. Zij zegde verder toe een Noors marineschip dat meedoet aan operatie van het Europese grensagentschap Frontex in de Middellandse Zee zes maanden langer ter beschikking te stellen.