De Republikein Donald Trump en Democraat Hillary Clinton hebben dinsdag (Amerikaanse tijd), op Super Tuesday, een belangrijke overwinning geboekt en een grote stap gezet naar de partijnominatie. 

Amerikaanse media melden dat Trump in de staten Alabama, Georgia, Tennessee, Virginia, Massachusetts, Vermont en Arkansas heeft gewonnen.

De oerconservatieve Republikein Ted Cruz heeft zijn thuisstaat Texas gewonnen, een staat waar 155 gedelegeerden te winnen waren. Ook in buurstaat Oklahoma won de politicus, net als in Alaska. 

Marco Rubio, die Trump tijdens het laatste Republikeinse debat met enig succes wist aan te vallen, heeft ondanks zijn winst in de staat Minnesota op Super Tuesday niet kunnen verrassen.

Bij de Democraten gaat Clinton winnen in de staten Texas, Alabama, Arkansas, Massachusetts, Tennessee, Georgia en Virginia. Rivaal Bernie Sanders won zoals verwacht in zijn thuisstaat Vermont, maar ook in Colorado, Oklahoma en Minnesota. 

Sanders verscheen in Vermont al vroeg in de nacht op het podium om de overwinning op te eisen en zijn kiezers te bedanken. 

Clinton

Rond 3.00 uur sprak Hillary Clinton haar aanhang toe in Florida. Ze deelde opnieuw een sneer uit aan Donald Trump die als campagneleus heeft 'Amerika weer geweldig maken'.

"We hoeven Amerika niet geweldig te maken, want Amerika is al geweldig. We moeten Amerika wel weer heel maken. We hebben meer liefde en vriendelijkheid nodig. In plaats van muren te bouwen, gaan we barrières slopen en ladders bouwen van kansen."

Bekijk de toespraak van Clinton:

Clinton eist winst op bij 'Super Tuesday'
Clinton eist winst op bij 'Super Tuesday'

Trump

Donald Trump toonde zich in een gesprek met de pers mild tegenover Ted Cruz en feliciteerde hem met zijn overwinningen in Texas en Oklahoma. Marco Rubio pakte hij echter hard aan. "Ik vond Marco altijd een leuke man, totdat hij opeens vijandig werd. Marco Rubio had een slechte nacht. Hij is een lichtgewicht en dat heb ik al eerder gezegd."

Ook reageerde de Republikein op opmerkingen dat hij de Republikeinse partij zou verdelen. Hij stelde Democraten binnen te hebben gehaald die anders niet zouden hebben gestemd en noemde zichzelf een 'eenheidsmaker'.

"Als deze voorverkiezingen achter de rug zijn, ga ik maar achter één persoon aan: Hillary Clinton."

Bekijk de reactie van Trump:

Trump: geweldige avond
Trump: geweldige avond

Cruz

In zijn toespraak sprak ook Ted Cruz over de verdeeldheid die Trump zou zaaien binnen de Republikeinse partij. "Na vannacht hebben we gezien dat onze campagne de enige campagne is die Trump kon verslaan."

De Texaanse senator nodigde andere kandidaten uit om zich bij hem te voegen om zo een vuist te kunnen maken tegen Trump. "We heten jullie welkom in ons team en alleen als we één zijn kunnen wij Donald Trump verslaan."

Belangrijk

'Super Tuesday', geldt als een belangrijke dag in de Amerikaanse voorverkiezingen. Republikeinen stemmen in twaalf staten, de Democraten in elf staten en Amerikaans-Samoa.

Voor nominatie bij de Republikeinen zijn in totaal 1.237 gedelegeerden nodig. Tijdens ‘Super Tuesday’ kunnen 595 gedelegeerden gewonnen worden. Bij de Democraten staan 865 gedelegeerden op het spel. Hier zijn in totaal 2.383 gedelegeerden nodig voor een nominatie voor de strijd om het presidentschap.